Recoltarea și hidrodistilarea MENTEI SPONTANE pentru obținerea uleiului esențial – beneficii în cosmetologie

Genul Mentha și familia Lamiaceae
Genul Mentha și familia Lamiaceae

Genul Mentha și familia Lamiaceae

Plantele din genul Mentha sunt des utilizate în industria dermato-cosmetică pentru mirosul si aroma placută precum și pentru efectele terapeutice. Genul Mentha cuprinde aproximativ 25 de specii și aparține familiei Lamiaceae, cea mai vastă și bogată familie în plante terapeutice. Mentha aquatica este foarte raspândită în România, în mediul spontan, iar dintre cele 25 de specii, aceasta se remarcă prin o compoziție chimică foarte complexă.

În medicină este utilizată în tratarea grețurilor, afecțiunilor plămânilor sau în dezechilibre la nivelul florei intestinale și în cazuri de flatulență. Uleiul de Mentha aquatica prezintă acțiune anti-inflamatoare, anti-emetică, sudorifică, antispasmodică și ușor analgezică. În dermato-cosmetică, acesta este utilizat în mod deosebit pentru acțiunea anti-inflamatoare, antimicrobiană și pentru mirosul plăcut [A. de Sousa Barros et al., Industrial Crops and Products, 2015, 76, pp. 557 – 564].

În cadrul laboratorului familiei mele, la Careless Beauty România, o utilizăm sub diverse forme în preparatele noastre dermato-cosmetice dedicate regenerării țesutului epidermic și înfrumusețării. Menta spontană este o plantă cu totul specială din multe puncte de vedere: florile, frunzele, mirosul, compoziția chimică biologic activă și proprietățile terapeutice, toate însumează o listă de beneficii pentru sănătatea corpului uman.

Genul Mentha și familia Lamiaceae

Avantajele uleiului esențial de mentă spontană

Din studiile noastre clinice și fizico-chimice, pentru uleiul esențial de mentă spontană (Mentha aquatica – cea care se găsește la marginea pădurilor românești) au fost notate următoarele observații:

  • aplicat topic (pe încheieturile mâinilor și/sau în zona nasului sau pe tâmple) relaxează, decongestionează, îmbunătățește respirația și catifelează pielea;
  • inclus în formulări dermato-cosmetice, acesta o îmbogățește cu un aport de compuși bio-activi cu rol antioxidant și de restructurare a fibrelor de colagen. Principalii compuși organici identificați prin GS-MS (Gaz-cromatografie cuplată cu Spectrometrie de Masă – o metodă analitică avansată pentru identificarea anumitor substanțe în cadrul unor probe de testare) sunt:  alfa-pinen; sabinen; beta-pinen; mircen; 1-limonen; 1,8-eucaliptol; 1-mentol; acetat de linalil; acetat de neril; oxid de piperitenonă; trans-beta-cariofilen; elemol; alcooli alifatici; hidrocarburi monoterpene; monoterpene oxigenate; hidrocarburi sesquiterpene; sesquiterpene oxigenate; oferă un miros plăcut, specific și natural și exclude aportul de parfum de sinteză;
  • nu prezintă toxicitate și iritabilitate la nivel topic aplicat corespunzător, în stare pură: spre exemplu 1 picătură/pe încheietura mâinilor. Atenție: iritația poate să apară la utilizarea unor cantități mari de ulei pur pe pielea uscata și/sau sensibilă; dacă există alergie la mentol sau eucaliptol; este recomandat a fi evitat în sarcină și pe perioada lactației deoarece are efect ușor emenagog (stimulează și/sau reglează fluxul menstrual);
  • 1-2 picături adăugate într-un proces de infuzie cu plante relaxează tractul respirator și decongestionează acolo unde este cazul.
Genul Mentha și familia Lamiaceae

Recoltarea

Perioada Iulie – August este cea mai potrivită pentru recoltarea florilor și a frunzelor de mentă. Noi am ales să lucrăm cu menta spontană (și nu cu altă specie de mentă) deoarece parfumul și proprietăție terapeutice ale acestei specii, în mod deosebit, le considerăm a fi unice. Am simțit că se potrivește cel mai bine formulărilor noastre dermato-cosmetice. Așadar, în vreme de pandemie, am plecat, încă o dată, la cules de plante și, acum, după menta de pădure!

Am ajuns în zona Subcarpaților de Curbură, în județul Buzău și am recoltat-o manual din pășunile noastre aflate în apropierea pădurilor. Deoarece folosim planta în stare proaspătă în vederea obținerii uleiului esențial (eteric), am mărunțit-o îmediat ce am ajuns la cabană. Ulterior, am pregătit aparatura pentru procesul de hidrodistilare.

Hidrodistilarea mentei de pădure

Procesul de hidrodistilare a materialelor vegetale a fost efectuat pe un distilator de tip Neoclevenger prevăzut cu un balon de extracție de capacitate 5 L, aflat în dotarea cabanei nostre de la munte. Principiul sistemului Neoclevenger are la bază hidrodistilarea compușilor sensibili la căldură prin încălzirea materialului vegetal, pe baza aplicării legii lui Raoult care ne spune că presiunea de vapori a unui component din soluție este egală cu o fracție din presiunea de vapori a componentului pur. [A. Badea, A. Leca ș.a., Procese de transfer de căldură și masă în instalațiile industriale, Editura Tehnică, 1982]. Amestecul de vapori este răcit și condensat, obținându-se, de obicei, un strat de ulei și unul de apă, colectate prin d (vezi figura mai jos). Pregătirea instalației de hidrodistilare este prezentată și în fotografii.

Cantitatea de plantă, cantitatea de solvent și temperatura, toate acestea determină reușita sau eșecul unui proces de distilare. În cazul hidrodistilării mele, am introdus în balonul de extracție următoarele: 300 g de mentă de pădure (mărunțită în prealabil), 600 g de mlădițe și conuri de pin (mărunțite în prealabil) și 4000 mL solvent de natură vegetală. Solventul utilizat la extracție (lichidul pe care îl observați în bolul de extracție împreună cu materialul vegetal) este o combinație autentică între apă de izvor și decoct de mentă. Am dorit să obțin această combinație extrem de interesantă între mentă și pin! Mirosul este fascinant!

Genul Mentha și familia Lamiaceae

Formula dermato-cosmetică în care am inclus uleiul esențial de mentă de pădure (Mentha aquatica)

Dacă ești curios/ă să citești mai multe despre formula dermato-cosmetică vedetă de la Careless Beauty cu ulei de mentă de pădure, iată un link: