Povestea Porphyras – Studio de design și pictură pe porțelan – brand românesc, din anul 2011

Alina Ana Alecu - Fondator Porphyras
Alina Ana Alecu - Fondator Porphyras

”Acum apoape 9 ani, pe când eram doar un angajat într-o mare corporație, căutam o idee ca să pot să-mi deschid o afacere a mea, ceva feminin și practic. Într-o zi, la un coafor, ochii mi-au cazut pe o revista de design interior, Vogue Living Magazine, o ediție dedicată…farfuriilor. Am sesizat instantaneu potențialul unui business care ar putea lega frumusețea cu utilitatea, precum un mic obiect ca o farfurie. Apoi, am început să caut să iau cursuri de pictură pe porțelan. Când am gasit atelierul corespunzator și am început să pictez, am avut cea de-a doua „revelație”, am înțeles că așteptasem acest moment întreaga mea viață. După un prim și consistent curs, a urmat un al doilea, tot în București, apoi un al treilea, la Delft, în Olanda. Între timp, căutam disperată un nume pentru micuța mea afacere în fașă, care urma să fie un boutique online cu obiecte din porțelan pictat manual. Așadar, numele de Porphyras mi-a venit în minte într-o noapte fără somn (precum multe asemănătoare la început) – folosind prefixul „por” de la portelan și cu un final sofisticat (în stilul zodiei Gemeni, zodia mea). Acum, după mai bine de 8 ani, încă există momente când îmi e greu sa comunic telefonic adresa de email sau numele site-ului, dar sunt mândra de „copilul” meu.

 

Dacă știam ceva despre porțelan sau cum sa-l vinzi? Absolut nimic, eu am formație de inginer chimist plus master în comunicare și PR în afaceri, am lucrat în comerț exterior, într-un mediu predominant masculin. Dar am fost atât de fericită că am găsit un domeniu nou și interesant încât am făcut fiecare pas cu bucurie și entuziasm. În orice caz, bănuiesc că am facut ceva bun în toți acești ani de vreme ce acum apar în Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani ;-).

Cred ca e un clișeu însă tot ce mă înconjoară mă inspiră ca sa creez colecție după colecție. Să explic: și înainte de Porphyras, eu călătoream și aveam o viață frumoasă, am avut mereu oportunități de a cunoaște persoane extraordinare și de a merge în locuri elegante și de a observa mediul în care ma învârteam. Cred că, de fapt, am fost totdeauna atrasă de lucruri frumoase și am înțeles de mic copil că o ceașcă delicată și specială poate îmbunătăți gustul băuturii, iar o farfurie frumoasă poate face ca mâncarea să fie mai delicioasă. Apoi, am început să-mi sprijin și clienții, care-și doreau propriile idei transpuse pe porțelan, și am creat astfel noi colecții.

 

Sunt o persoană atrasă de modă, așadar, am visat sa pictez, dantela, de pildă, sau animal print, pe porțelan. Colecțiile originaleTradițional Românesc” și ”Les Blouses Roumaines”, care sunt foarte populare printre clienții Porphyras (români sau străini) sunt produsul exclusiv al imaginației mele deoarece nu am conexiuni directe cu mediul rural. Mai degrabă mă inspiră lucruri și momente frumoase și complicate, estetice. Deși la început, Porphyras a fost creat ca un boutique online, în care se vindeau exclusiv creații dupa idei proprii, clienții m-au atras treptat într-o „capcană a personalizărilor”. Așadar, am început să concep diferite design-uri după ideile și necesitățile clienților, deși, desigur, abordate în maniera specifică Porphyras. Încă de la început, am primit comenzi pentru cadouri corporate personalizate, asta însemnând cantități de obiecte pictate manual, eventual, într-un timp foarte scurt. Nu voi uita cele 5 zile în care am pictat 100 de căni pentru o prestigioasă agenție de publicitate și nici săptămâna când am avut de livrat 350 de clopoței din porțelan, pictați manual. A mai fost o dată când am predat 150 de căni coffee to go, pictate manual cu un motiv creat special pentru acea companie.

Dar, am creat cadouri personalizate pentru companii, lucrate într-o fabrică de porțelan, cu decoruri de tip decalcomanie făcute după designul meu. În februarie 2018, s-a început producția colecției ”Hora”, împreună cu o fabrică românească privată de porțelan; colecția este încă populară și se pot găsi cești și căni cu aceste motive, create special pentru restaurantul Caru cu Bere. Sunt mândră că obiectele Porphyras se pot găsi pe mese din întreaga lume, în Europa, cele două Americi și Asia, de la nord la sud, de la vest la est. Chiar dacă clientul este român, Porphyras este prima opțiune când vine vorba despre un suvenir frumos de oferit unui prieten din străinătate. Poate că și faptul că am expus la 9 târguri majore internaționale (Ambiente Frankfurt, Maison et Objet Paris, TableTop New York, etc) a ajutat deasemeni, sunt extrem de mândră că două creații speciale Porphyras au fost achiziționate și oferite Alteței Sale Regale, Margareta, Custodele Coroanei. Sunt deasemeni sigură că Porphyras este prima opțiune pentru clienții interesați în cadouri personalizate, la prețuri fără concurență. Deși sunt conștientă de faptul că micul meu business are potențial, prefer să fac pași mici și siguri. De fapt, competitivitatea Porphyras constă în promisiuni onorate, în calitate la prețuri prietenoase livrată în timpi foarte scurți, ceea ce nu multe firme din Romania de astăzi prestează. De aceea prefer să externalizez unele servicii și mă voi axa foarte tare pe colecțiile Porphyras realizate industrial, care pot fi produse în cantități mari. Ideea e să educam oamenii că merită un moment pe zi în care să savureze cafeaua sau ceaiul dintr-o ceașcă frumoasă sau să mănânce dintr-o farfurie de porțelan.

 

Voi continua, deasemeni, să țin mult-cerutele workshop-uri de pictură pe porțelan, care sunt și ele, foarte populare. După câțiva ani, am ales să renunț la boutique-ul online deoarece clienții sunt toti diferiți și doresc produse exclusiviste, așadar, astăzi Porphyras e doar un site de prezentare. De fapt, nici nu prea fac reclamă întrucat adevarații clienți știu să mă găsească. Unele colecții pot fi găsite la magazinele My Romanian Store, altele la Palatul Primăverii, dar majoritatea pot fi comandate direct la office@porphyras.ro. Deasemeni, vă puteți face o idee despre produsele noastre pe paginile facebook și instagram @porphyras.ro sau pe site www.porphyras.ro. În orice caz, de anul acesta, doresc un nou început, așadar, mă voi întoarce la prima idee, să vând online colecții originale Porphyras produse industrial și să restrâng personalizarea la maxim 20 % din totalul comenzilor. Deja am început procesul și am gata 2 variante a colecției ”Les Blouses Roumaines” (roșu și negru), căni coffee to go, din porțelan, cu capac din silicon fabricate într-un atelier, gata să fie comandate și iubite. Sunt sigură că, în pofida vremurilor grele, clienții noștri vor reveni curând pentru un obiect din porțelan, decorat artistic, original și special. Deși porțelanul este un material făcut de om, folosirea lui este ecologică, pentru că nu poluează și poate fi refolosit de milioane de ori. Există tari în care folosirea veselei de plastic este deja interzisă ceea ce va duce la utilizarea masivă a porțelanului.

 

Citește mai mult despre Porphyras Studio de Design și Pictură pe Porțelan, aici.