Povestea Luviane Atelier de Parfumerie – brand românesc, din anul 2013

Iulia Victoria Neagoe - Fondator Luviane
Iulia Victoria Neagoe - Fondator Luviane

”Am avut norocul ca de foarte mică să pătrund în lumea plantelor, să le cunosc, să le înțeleg și mai ales să mă bucur de mirosul lor. De generații bune s-au păstrat în familie diferite ritualuri cu plante și s-au transmis rețete ale unor leacuri pe care le folosim și astăzi. Eu am manifestat în plus și abilitatea de a combina plantele pentru a obține acorduri olfactive care la început îmi ofereau o stare de bine și îmi aduceau bucurie. Ani buni am cules, am combinat și am macerat flori, frunze cu mirosuri deosebite și rășini. Analizând acum combinațiile pe care le făceam atunci am observat că respectam în mare măsură piramida olfactivă deși nu aveam noțiuni teoretice la acea vârstă. Pe măsură ce am crescut, am descoperit diverse parfumuri ale căror acorduri și note parfumate le disecam în detaliu.

 

Cum în România nu am avut o tradiție legată de crearea parfumurilor, cei din jur au considerat preocuparea mea în acest domeniu ca fiind un hobby. În 2013, încurajată de soțul meu, am lansat Luviane Atelier de Parfumerie un brand de suflet în care practic mi-am transpus trăirile și emoțiile în recipiente cu parfum.

 

Deși la început a părut o joacă, lucrurile au evoluat de la macerate la parfumuri fine în serie mică (elixiruri, parfumuri solide, parfumuri ambientale), amprente olfactive pentru diferite branduri și evenimente, dar și parfumuri sur-mesure din categoria de lux, cu certificat de conformitate și garanția păstrării secretului rețetei parfumului. În categoria serviciilor oferite de intră și partea de consultanță/realizarea parfumurilor personalizate pe baza principiilor Aromacologiei (Terapia prin Parfum = legătura dintre psihologie și tehnologia parfumului) și Wellbeing. Parcursul a fost completat cu experiențe practice în ateliere artizanale și cu foarte mult studiu de specialitate. Dar dincolo de studii sunt inspirația și creativitatea, parfumierul fiind în fapt un alchimist, un magician și un creator de amintiri și emoții olfactive.

De peste 3 ani susțin ateliere/workshopuri olfactive teoretice și/sau practice, cu programe diversificate, experiențe inedite ce se pot desfășura atât într-un cadru extins ca variantă demonstrativă interactivă cât și în variantă restrânsă, în intimitatea atelierului, situație în care fiecare participant își creează propriul melanj olfactiv experimental.

 

Mi-am dorit ca brandul să fie unul de identitate națională, acest lucru evidențiindu-se încă din logo-ul prelucrat de pe o ie de Mehedinți. Parfumurile sunt cu și de poveste, Luviane Atelier de Parfumerie alegând să spună povești din mitologia noastră, să combine esențe extrase din plante bune de dragoste și aducătoare de noroc, să activeze amintiri, emoții, pasiuni. Miresme Românești, Dor, Zâne și multe alte simboluri românești sunt adunate în colecții exclusiviste ce păstrează amprenta națională.

 

Colecția „Miresme Românești” este una cu poveste, femeia fiind reprezentată prin transpunere olfactivă în diferite etape din viață (din copilărie/adolescență, până la femeia mamă). Povestea fiecărui parfum este completată de o denumire străveche (Dryada, Matronalia, Kotys, Darzalas) și un simbol tradițional românesc. Cele mai multe dintre parfumurile colecției se regăsesc atât în forma de Apă de Parfum, cât și de parfum solid realizat în bază de ceară de soia și de jojoba certificate organic.

 

Parfumul dedicat femeii-mamă este creat exclusiv din ingrediente permise în trimestrele 2 și 3 de sarcină și în perioada de alăptare. Parfumul pentru copii „Zâna Florilor” este realizat doar din ingrediente permise copiilor și este recomandat pentru categoria de vârstă 6+.

Colecția „DOR” este o colecție privată, parfumurile fiind realizate în serii foarte mici. Până în acest moment au ieșit din atelier pentru a putea fi testate și admirate, trei parfumuri de damă („armonie celestă”, „un amurg violet” și „adieri magice”) și un parfum masculin („un zbor divin”) dar Doruri mai sunt multe și cu timpul vor mai ajunge și altele să delecteze simțurile publicului.

 

Colecția „Florile Reginei” este o colecție dedicată Reginei Maria a României, una dintre cele mai frumoase Regine ale începutului de secol trecut, cea mai frumoasă pentru noi, o romantică incurabilă, plină de farmec, îndrăgostită până peste poate de flori cu care și-a presărat visele și toată viața. Colecția își dorește să surprindă cât mai multe ipostaze ale personalității complexe, precum și o parte din florile preferate ale Reginei Maria.Pornind de la analogia între notele olfactive și notele muzicale,mi-am dorit ca parfumul Reverie din colecție să se contopească în acorduri de violă și pian, ceea ce a condus la colaborarea cu Răzvan Popovici – SONORO și pianista Cristiana Mihart care susțin acordurile clipului de lansare al parfumului. Iar imaginea parfumului, Oana Cristina Tănase, este ea însăși o poveste.

 

Colecția „Simfonie Gurmandă” este una inedită punând în evidență note delicioase ale unor ingrediente  preferate de noi în familie. Sunt accente și acorduri olfactive pe care le apreciez și le utilizez în viața de zi cu zi, în fiecare parfum fiind folosit un ingredient aromatic în stare pură (cafea SwitchMorn, ciocolată artizanală GuiltyPleasure, miere de fâneață STROP, vinars Brâncoveanu). ” Iulia Victoria Neagoe, Fondator & Parfumier.

 

Citește mai mult despre parfumurile naturale românești Luviane, aici.