Despre Natură cu Prof. Univ. Dr. Elisabeta Chirilă

Prof. Univ. Dr. Elisabeta Chirilă
Prof. Univ. Dr. Elisabeta Chirilă

În toți anii de studiu, am avut alături profesori deosebiți care mi-au devenit mentori, prieteni și oameni cu care am împărtășit pasiunea pentru plante. Prof. Univ. Dr. Elisabeta Chirilă este unul dintre acei profesori. Doamna Prof. Chirilă a predat la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, în cadrul Facultății de Chimie / Departamentul Chimie și Inginerie Chimică. În prezent, se bucură de familie și nepoți. Pentru mine, doamna Chirilă este un mentor, încă din clasa a IV-a, și un om care mi-a influențat întreaga carieră de până acum. Plantele au chimia lor și, de cele mai multe ori, am descoperit-o împreună.

 

 1. Cum vă inspira Natura în viața de zi cu zi?

Natura reprezintă tot ceea ce suntem: avem legături cunoscute și mai putin știute cu tot ceea ce este viu.

 

 1. Cum o integrați în viața dvs?

Nu cred că este vorba de integrare ci mai degrabă de acceptare din ambele sensuri.

 

 1. Ce concluzii – în ceea ce privește Natura/plantele/extractele vegetale de uz cosmetic – puteți împărtăși după ani de studii în domeniul Chimiei?

După ce am petrecut multă vreme în laborator, am ajuns la concluzia că natura are încă multe secrete pe care le poate dezvălui în orice moment, chiar și atunci când suntem gata gata să renunțăm. Nu există produse de sinteză care să poată imita în totalitate beneficiile produselor naturale. Consider că extractele vegetale de uz cosmetic obținute și utilizate în produsele de îngrijirea pielii au efecte miraculoase. Scepticilor (cei care neagă posibilitatea unor produse 100% naturale) le-aș spune că tot în natură se găsesc și extractele care asigură stabilitatea produselor cosmetice naturale, nu este necesar să se introducă conservanți sintetici.

 

 1. Care extracte sau specii de plante v-au impresionat cel mai mult, din punct de vedere chimic/științific?

Așa cum în fiecare om există ceva special, orice specie de plantă ne poate oferi lucruri nebănuite, care așteaptă să fie descoperite.

 

 1. Ce părere aveți despre flora terapeutică a României?

În România există o diversitate de plante cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sănătății din cele mai vechi timpuri; erau folosite de vraci, iar compozițiile vindecătoare  se transmiteau din tată în fiu. Poziția geografică și relieful țării noastre asigură existența a numeroase specii de plante.

 

 1. Ce părere aveți despre produsele cosmetice de pe piața din România?

La ora actuală există pe piață o ofertă extrem de bogată de produse locale sau de import. Personal am optat întotdeauna pentru produse cât mai prietenoase cu pielea și am evitat cât am putut mai ales produsele cu reclamă agresivă.

 

 1. De ce este important pH-ul cosmeticelor?

Pentru a nu deranja echilibrele existente la nivelul pielii este  necesar ca produsele aplicate să fie ușor acide (pH-ul în jur de 5.5).

 

 1. Care este ritualul dvs de îngrijire?

Utilizez zilnic dimineața și seara produsele de îngrijire Careless Beauty: dimineața aplic Compresa revitalizantă cu mișcări ușoare de masaj, apoi Apa de cătina și crema, iar seara masca, urmată de Apa de cătina și cremă.

 

 1. De ce iubiți Chimia?

Chimia face parte din viața tuturor și găsește rezolvări simple celor mai grele provocări. Puține sunt domeniile în care chimia să nu fie implicată. Am iubit chimia încă de când, elevă în clasa a șaptea fiind, mergeam la cercul de științele naturii de la Casa Pionierilor (Clubul elevilor de astăzi)și visam să descopăr o substanță care să-mi coloreze ochii în violet :).

 

 1. Cum v-a influențat viața acest domeniu?

Fac parte dintre oamenii fericiți care și-au împlinit destinul și au profesat în domeniul iubit: am lucrat la începutul activității în instalații și laboratoare din giganți petrochimici precum Brazi și Midia, și apoi în cercetare și în învățământul superior.

 

 1. Ce sfat aveți pentru tinerii care, în momentul de față, se gândesc să se înscrie la Facultatea de Chimie?

Dacă se înscriu doar pentru a avea o diploma în buzunar….ar trebui să renunțe. Celor pasionați de chimie le urez succes; la sfârșitul facultății vor avea perspective nelimitate de angajare în întreprinderi de stat și/sau private.

 

 1. Sunteți o femeie puternică, incredibil de pozitivă și curajoasă. Fiecare dintre noi avem o super-putere. Care considerați că este super-puterea dvs?

Optimismul, dublat de încrederea că orice problemă are o rezolvare atâta timp cât suntem sănătoși.

 

 1. Ce schimbare ați aduce Lumii de astăzi?

Dacă aș fi un super erou, aș înlătura războaiele și foametea.

 

Lumea din zilele noastre are nevoie de……Iubire.