Despre Natură cu Alexandra Popescu – expediția montană care i-a schimbat viața și a salvat-o de tragedia de la Colectiv

Alexandra Popescu - Fondator Time2Sport & Pantofica
Alexandra Popescu - Fondator Time2Sport & Pantofica

Povestea Alexandrei Popescu, Fondator pantofica.ro și time2sport.ro, este despre oameni, natură și viață. Prin iubirea necondiționată și puterea minții, își transformă fiecare clipă în fericire pură. În acest interviu excepțional, Alexandra povestește despre conectarea ei cu Natura, despre expedițiile din România și din străinătate, despre provocări și echilibru.

 1. Cum te inspiră Natura în viața de zi cu zi?

Cred ca eu sunt “natura”. De fapt, NOI suntem “natura”. Cum mă inspiră? Este ca aerul – dacă nu ar exista, aș fi moartă pe dinăuntru. Tot ce înseamna natură, mă încarcă, mă ridică, îmi inspiră viața, mă inspiră să respir, să zâmbesc. Natura m-a învățat să iubesc necondiționat și să fiu liberă. Eu am descoperit natura prin munte, însă ne oferă infinit de multe posibilități de a ne reîntoarce la esența noastră, la viață, la calea sufletului.

 

 1. Cum o integrezi în viața ta?

În primul rând, acasă am desenat, în living, un cireș japonez și, în dormitor, fluturi și iarbă. Am flori în casă. În rest, zilnic simt nevoia să interacționez cu EA:

 • în cursul săptămânii ies aproape zilnic la alergat în parc (mi se pare amazing, în orice anotimp)
 • în weekend-uri reușesc în proporție de 95% să ajung la munte: pentru alergare montană, hike, ski de tură sau cățărat.

Cred ca dacă ar încerca cineva să-mi limiteze conexiunea cu natura, aș simți că nu pot merge. E ca un cordon ombilical care mă hrănește non-stop.

 

 1. Cum te simți în expedițiile tale montane? 

Depinde de expediție. Cel mai adesea ajung în munții din România (Bucegi, Crai și Făgăraș) – ca ture de pregătire sau pur și simplu, pentru că simt. Nu îmi fac niciodată un plan, cu câteva zile înainte îmi apare în minte traseul pe care vreau să-l fac. În decursul anului, în ultimii 4 ani (doar de 4 ani m-am apucat de sport și de munte) am avut în medie câte 2 expediții: unele mai tehnice (care au inclus trasee de alpinism/cățărat pe vârfuri din Alpi), altele care au avut focus pe altitudine. Expedițiile de altitudine sunt diferite de cele de alpinism/cățărat. Necesită chiar antrenamente diferite:

 • Altitudinea impactează corpul la toate nivelurile. De exemplu, pe Mont Blanc la 4810 m (vezi expediția aici) – ceasul îmi arăta 45% nivelul de oxigen comparativ cu nivelul marii. Altitudinea impactează plămanii, inima (trebuie să se descurce cu mult mai putin oxigen), creierul (la altitudine pierzi neuroni). Cert este ca fiecare kg se cam dublează la peste 4000 m. Îl resimți ca fiind de 2 ori mai greu 🙂
 • Expedițiile de cățărat au focus pe anduranță (să reziști mult în efort : 15-20 ore) și rezistența în cățărat (brațe, în special + focus mental perfect).

Legat de cum mă simt, conștientul meu tinde către alpinism, către creste de genul Matterhornului  (vezi expediția aici) – peste 4000 m, condiții de iarnă, stat 2-3 zile în perete. Însă viața le-a mixat – am avut parte și de alpinism și de altitudine (anul trecut am urcat Ararat, 5137 m – vezi expediția aici) unde m-am ales cu un deget degerat care s-a refăcut complet, mulțumesc lui Dumnezeu, după 3 zile cu temperaturi sub -25 grade noaptea. Anul acesta am planificat o expediție pe Elbrus (5642 m) pe care am fost nevoită să o amân din cauza restricțiilor de transport mondiale. Sunt adesea întrebată daca merg în Himalaya. Încă sunt prea conectată la businessul meu și familia mea că să pot sta izolată pe munte 15-20 zile singură într-un cort. Probabil viața va decide dacă rămân la munți mai mici sau mi se deschid drumurile către 7miari și 8miari.

 1. Cum ți-a venit ideea de a dezvolta time2sport?

Acum 4 ani am avut de ales între a merge în Colectiv și prima mea tură pe munte. A fost noaptea tragediei din club. Am fost pe munte. Am simțit că muntele m-a salvat și subit, sufletul mi-a spus că vrea pe Mont Blanc. Așa am început să mă antrenez și să simt nevoia să-mi monitorizez antrenamentele și evoluția (plecam de la 0 nivel antrenament către cel mai înalt vârf al Alpilor în doar 6 luni). Și așa mi-a venit ideea de a vinde ceasuri. Ulterior, site-ul a devenit un blog de expediții și un suport pentru cei care au nevoie: între timp am facut cursurile de nutriție și predau Pilates.

 1. De când te cunosc faci niște pantofi extraordinar de versatili și de comozi. Multe persoane te cunosc prin pantofica.ro. Cum se dezvoltă în continuare acest concept?

Nimic nu se exclude în această viață, totul se completează dacă vine din suflet. Pantofii reprezintă partea mea feminină. Muntele și sportul, motorul care îmi alimentează într-un mod sănătos și util partea masculină. Echilibrul mi l-am gasit când am învățat să fac loc tuturor lucrurilor care mă reprezintă în viața mea. Nu e ușor, dar e frumos să te trezești dimineața cu entuziasm pentru muncă și să te culci cu zâmbetul pe buze și bucurie în suflet pentru că ai reușit să îți faci antrenamentul seara.

 1. Care este modul tău de a te conecta cu sinele divin?

Hum…o fac tot timpul. Când merg, când vorbesc, când respir, când dorm. Însă nu am fost așa. Am exersat mecanismele de conștientizare. Muntele m-a învățat să fac asta. Pentru că am găsit liniștea necesară pentru a mă auzi. Nu merg niciodată în grupuri mari pe munte, mă irită, mă ‘deranjează’ de la gândurile mele. Prefer să merg cu un partener sau singură. Am o vorbă: “Mountains are my yoga”. Când stai 15 ore cu tine în perete, cu 2000 m sub tine și partenerul la 50 m distanță, legați în coardă, când vezi bolovani care te ratează la milimetru sau stai 3 zile cu doar 2 litri de apă și 3 sandwich-uri la peste 4000 m, realizezi că nu esti singur și că …”we are love(d)”. Este mesajul pe care l-am primit exact când am coborat Matterhornul. Îmi amintesc perfect … eram extenuată dupa 3 zile extreme. Eram la bază, într-un câmp cu flori mov. M-am întors. ”El” era printre nori, venise viscolul. Si mi s-a spus că suntem iubiți. A fost momentul în care m-am trezit complet (trezire spirituală). De atunci, totul s-a schimbat în mine și, evident, în jurul meu. Între timp, am practicat și practic aproape zilnic Reiki, QIGong, meditații, citesc cărți de spiritualitate și sunt într-o sete continuă de informații. Natura vine mereu cu mesajele de care am nevoie, cu răspunsurile potrivite pentru orice.

 1. Care sunt beneficiile combinării sportului cu meditațiile? Cum a funcționat la tine?

Cum spuneam mai sus – mountains are my yoga. Sporturile pe care le-am ales sunt sporturi care împămâtează (nu le-am ales conștient, au venit singure în viața mea): alergarea montană, cățăratul, hikingul și skiul de tură (evit skiul de pârtie, nu-mi place să stau printre oameni). În șamanism se spune ca fiecare munte are un Apu (Dumnezeu) care îl guvernează – care te apară și care îți permite sau nu să mergi acolo. Cred că muntele trebuie să vrea să te primească. Eu doar am avut un mare noroc să fiu primită de toți munții de până acum (mă refer la expedițiile mari). Fiecare tură de alergare, cățarat, ski sau alpinism este o meditație. Pentru că rămâi tu cu tine. Tu în tine. Îți dai seama ce simți, cum simți, ce ai de vindecat pentru sufletul tau. Și uite asa am ajuns să-mi vindec boli fizice 🙂 cărora medicina clasică nu le-a dat de cap. Trupul se vindecă în tandem cu sufletul. Sau mai bine zis, trupul este o oglinda perfectă a sufletului.

 

 1. Care este ritualul tău de îngrijire a pielii, mai ales după expedițiile montane, după expunerea la condiții climatice extreme?

Aici mereu am avut o problema – la altitudine, acele ultraviolete distrug pielea, orice bucată de piele care întră în contact cu lumina, se arde.

Folosesc cremă de protecție cu factor SPF 50 +, rezistentă la apă, ochelari de soare (chiar dacă este înnorat), însă după 2-3 zile de stat la altitudine, suferi o săptămână. Efectiv, ți se desprinde toată pielea din zonele care au avut contact cu lumina/razele ultraviolete. Folosesc, în general, creme cu ingrediente naturale. În general, inclusiv în alimentație sau când e vorba despre săpunuri/șampon, evit cât pot de mult chimicalele. Adesea, folosesc creme făcute de bunica – cu gălbenele, rășina și/sau untură/unt.

 

 1. Care este experiența ta cu produsele cosmetice 100% naturale de pe piața din România?

Sunt foarte încântată când văd antreprenori români care pun în valoare resursele țării și primesc inspirație divină să vindece prin natura din țara noastră. Nu sunt o consumatoare de cosmetice (în general, evit consumerismul de orice fel sau excesele). Sunt norocoasă că încă o am pe bunica și mă ajută mereu cu leacuri din plante. E marele meu noroc. Mai nou, am decis sa fac tot posibilul să petrec mai mult timp lângă ea, la țară, în zona de dealuri a Buzaului pentru a ‘fura’ din cultura ei cât mai mult, pentru a prelua din înțelepciunea ei curată și frumoasă.

 1. Cât de mult conștientizăm, ca români, bogăția tării noastre?

Cred ca acest Corona virus are ca scop, printre altele, trezirea românilor. Avem nevoie să învățăm să respectăm natura, să o protejăm și să ne bucurăm de ea într-un mod … corect? Ne oferă atâââât de multe. Mă doare sufletul când mă intorc din turele de pe munte cu sacoșe de gunoi adunate de pe trasee. Efectiv simt un pumnal în piept. Nu e corect să facem asemenea lucruri sau să o supra-exploatăm (aviz celor care cumpără mâncare și o aruncă) când natura este singurul element material care ne-a fost dat să ne echilibreze de fiecare dată când noi ne autogeneram un dezechilibru.

 

 1. Care este super-puterea ta?

Iubirea.

 

 1. Ce ai schimba în această lume?

Nimic. Cred că lucrurile sunt cum avem nevoie să fie. Nu cred în bine și rău, ci doar în “a fi”. Nu există rău, nu există greșeală, nu există iad. Există doar ceea ce suntem. Iar lucrurile se echilibrează într-o curgere continuă. Ce dezechilibrăm, se reechilibrează. Simplu și natural. Răul este doar o invenție a minții, a societății. Suntem creatorii propriei realități. Noi decidem singuri cum trăim, ce trăim (deși nu ne dăm seama). Atâta timp cât urmăm calea sufletului și iubim necondiționat, totul curge. NOI suntem. Și atât.

 

 1. Lumea are nevoie de……? 

Iubire, iubire necondiționată. Este esența noastră. Este ceea ce suntem, ceea ce am uitat și ceea ce suntem pe cale să redescoperim.

Descoperă mai mult, aici și aici.