Celula umană, în miezul Naturii.
Organismul uman, o ”utopie” generată și alimentată de trilioane de celule. Din momentul în care ne naștem și până în ultima clipă de viață, omul se dezvoltă și se descoperă continuu. Suntem atât de complecși încât o viață măsurată în decenii înseamnă prea puțin pentru cât ar fi de descoperit în tot ceea ce privește funcționalitatea corpului și a spiritului uman. Totuși, omul este dator să se cunoască și să fie, întâi de toate, curios de evoluția propriului corp. Ulterior, este benefic să se întrebe: Este această evoluție una sănătoasă? Este ea setată pe un MOD ECHILIBRAT, astfel încât CORPUL meu să se desfășoare în adevărata sa splendoare?
Plasează aceste întrebări, zilnic, în mintea ta și, apoi, interpretează-ți răspunsurile. Caută mereu să cunoști stadiul în care se regăsește corpul tău. Doar în acest mod, urmărind evoluția, te poți cunoaște și poți observa chiar și cele mai mici schimbări, pozitive sau negative. Ascultăți și priveșteți corpul. De cele mai multe ori, acesta semnalează orice afecțiune sau infecție și îți arată efectele stărilor de spirit, negative sau pozitive. Celula umană reacționează la orice: stare de apatie, oboseală, depresie, stres, extaz, bucurie, alimentație, mișcări ale corpului, mediul în care ne desfășurăm cea mai mare parte a zilei, Natura din jurul nostru. Toate lucrurile și gândurile la care ne supunem corpul în fiecare zi, de dimineață și până intrăm în starea de somn, toate dictează comportamentul celular și activitatea metabolică. Din acest motiv, metabolismul prezintă fluctuații. Astfel, trecem prin perioade favorabile, în care organismul este protejat de un sistem imunitar puternic sau, perioade complet nefavorabile, când suntem slăbiți și vulnerabili la orice bacterie sau virus. Trăim zile în care bacteriile și virușii găsesc metode de replicare și dezvoltare mult mai rapide decât organismul uman.
Din acest motiv, alarmant, aș putea spune, este important să ne cunoaștem evoluția propriului corp și să alegem cu atenție alimentele pe care le ingerăm, programul după care ne ghidăm activitatea job-ului, nivelul de stres la care ne supunem, mediul în care ne desfășurăm activitatea, produsele care le aplicăm pe piele și medicamentele administrate, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Dacă nu ne asumăm un anumit grad de responsabilitate față de propriul corpul, nimeni nu o poate face în locul nostru.
În fiecare lună, celulele se regenerează. La fiecare 28-30 de zile are loc procesul automat de regenerare celulară prin care organismul elimină celulele care și-au încetat activitatea și crează alte celule noi, pregătite să acționeze conform rolului dobândit. În organismul uman sunt identificate 11 clase de celule: celulele STEM; celulele oaselor; celulele sângelui; celulele mușchilor; celulele grăsimilor; celulele pielii; celulele nervoase; celulele endoteliale; celulele sexuale; celulele pancreatice; celulele canceroase. Din aceste clase principale derivă n celule. Studiile științifice, din 1809 și până în prezent, au reușit să aproximeze la un adult (media: 30 de ani; 1,72 m înălțime) un număr de 10 trilioane de celule derivate din aproximativ 200 sub-clase celule umane. Toate aceste trilioane de celule depun o muncă specializată, 24/24, pentru bunăstarea organismului nostru.
Celulele formează toate țesuturile din corpul nostru. Dacă ne raportăm la cel mai mare organ al corpului, pielea, activitatea celulară de la nivelul ei este extrem de importantă. Pielea este ca o manta acidă (pH 4,5-5) menită să protejeze mediul intern de factori nocivi precum viruși și bacterii. Menținerea unui pH optim al pielii este un element esențial de care puțină lume ține cont. Alcalinizarea pH-ului pielii nu face altceva decât să creeze un mediu propice de dezvoltare pentru bacterii.
Iată cum poți evita alcalinizarea pH-ului pielii: nu utiliza frecvent săpun (săpunurile au un pH 8-10); nu utiliza frecvent geluri de curățare/demachiere astringente; nu degresa zilnic pielea; evită apa dură de la robinet; nu abuza de proceduri dermato-cosmetice invazive (peeling-uri chimice, gomaje puternice); renunță la sucuri acidulate; folosește produse non-invazive, dedicate tipului tău de piele; păstrează o alimentație echilibrată;
Celula umană, ca orice altă celulă din Natură (atât din regnul vegetal cât și din cel animal) caută să evolueze și să se adapteze prin metode constante de regenerare (formare) și replicare (multiplicare). Un organism caută să evolueze cu ajutorul altuia. Natura evoluează printr-un infinit de posibilități. Ce se întâmplă când organismul uman este invadat de anumite bacterii? Să luam ca exemplu: stafilococul auriu (bacterie patogenă meticilino-rezistentă – adesea denumită și MRSA). Speciile bacteriene care se regăsesc la nivelul pielii fac parte din patru categorii principale: Actinobacteria, Proteobacteria, Bacteroidetes și Firmicutes, din care peste 60% aparțin la trei genuri: Staphylococcus, Corynebacterium și Propionibacterium. S. aureus este cea mai des întâlnită bacterie în microbioza pielii, care provoacă infecții majore cum ar fi foliculita și acneea.
Iată ce se întâmplă la nivel celular când stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) invadează gazda umană: Comportamentul său la nivel celular este reprezentat de abilitatea de a crea o matrice extracelulară și proteine serice de legare, denumite adezine. Acest comportament îi permite invadarea celulelor gazdă, conectându-se la fiecare celulă pe care sistemul său o poate penetra. Pe măsură ce se instalează în țesutul epidermic, desfășoară o reacție în lanț prin care sunt produse enzime extracelulare precum: proteaze și lipaze, hialuronidaze și colagenază, distrugând țesutul și facilitând extinderea în straturile mai profunde ale pielii. S. aureus este cunoscut și pentru producția de enterotoxine AeE, leucocidină E-D, exotoxina S. Aureus și citotoxinele α-, β-, γ- hemolizine. Pe de altă parte, organismul uman este capabil să producă enzimele stafilokinază (Sak), care se leagă de celulele de apărare și le avertizează de prezența agentului patogen, și aureolizină, care se leagă de cathelicidina umană LL-37 și, astfel, oferă protecție suplimentară și împiedică patogenitatea agentului în organismul gazdă.
Celula umană, în miezul Naturii – o luptă constantă de supraviețuire și expansiune. Omul derivă din Natură și suntem atât de complecși și atât de unici încât merităm să ne acordăm toată atenția. În teorie, cu toții ne dorim să trăim mult. În practică, câți dintre noi își iubesc, își ascultă și își respectă corpul cu un ritual de îngrijire echilibrat și sănătos. De multe ori, fără să ne dăm seama, luăm acest corp drept garanție și el ne ajută, până la un punct.
To think list. Te rog analizează următoarele întrebări și scrie răspunsurile în adnotările telefonului tău. Lucrează cu acele răspunsuri până simți că se crează un echilibru.
- Mediu: Cât de sănătos este mediul în care îți desfășori activitatea zilnică? Notează calitatea apei, a aerului, a substanțelor cu care intrii în contact direct, zgomot, temperatură;
- Alimentație: Există un program de trei mese pe zi? Dacă, da, la ce ore? Dacă nu, notează de câte ori apuci să mănânci într-o zi;
- Stres, stare apatică, depresie: Cât de des te regăsești în aceste stări?;
- Produse dermato-cosmetice: Care produse din ritualul tău de îngrijire simți că îți usucă pielea? Dacă deții astfel de produse, caută ușor, ușor să le înlocuiești cu produse hidratante și vitaminizante sau să nu le folosești pe termen lung.
Permite-mi să știu gândurile sau întrebările tale în secțiunea comentarii.